Sunt förnuft vid er bodelning

Om man står inför det faktum att man ska skiljas så finns det en del praktiska saker som måste göras och här är en bodelning ett av de fösta momenten som man kommer att stöta på. En bodelning innebär – kortfattat och förenklat – att man mäter sina tillgångar och sina skulder och därefter dela om egendomen mellan sig. En process som i de allra flesta fall flyter på utan några större problem och där makarna i fråga kan genomföra sin bodelning utan att några större problem dyker upp. Visst, man får – som alltid då ekonomiska värden – ska delas räkna med att viss friktion uppstår och det kan vara svårt att komma överens om exempelvis vem som ska bo kvar i huset, vem som ska ha båten eller bilen samt för hur mycket denne i så fall sak köpa ut den andre för.

Men, som sagt, i de flesta fall så löser man en bodelning utan några större problem och man gör detta för att man innerst inne har en bra koll på vad man köpt, hur mycket detta kostat och hur mycket den forne partnern har rätt till. Finns det dokumentation i form av kvitton eller annat så är det hela ännu lättare.

Det räknas med att ungefär 20.000 par i Sverige årligen går skilda vägar och lejonparten av dessa separationer sker utan några större problem – skulle de inte göra det så skulle advokatsamfundet vara överlarmade av uppdrag och det är det lyckligtvis inte idag. Därmed inte sagt att konflikter inte uppstår och där långdragna bråk i samband med en bodelning äger rum – något som i många fall både är tärande och direkt onödiga.

Här menar vi således de konflikter som sker utan någon uppenbar anledning utan där den ena parten bara är ute efter hämnd; konflikter som sker i syfte att skada och där kanske den andre träffat en ny person att leva sitt liv tillsammans med.

Använd extern hjälp vid er bodelning

Dessa konflikter ger ingenting mer än svårläkta sår och vid sådana tillfällen så måste man – helt enkelt – försöka gå vidare. Som vi nämnde ovan; innerst inne så vet man ofta vad man har rätt till och hur mycket saker och ting är värda. En lycklig skilsmässa – om det nu finns någon sådan – handlar om att gå vidare i livet och finns det gemensamma barn så är detta ännu viktigare.

Kontakten mellan föräldrarna kommer i sådana lägen att vara oundviklig och därför måste man försöka agera vuxet – för barnens skull. Det finns hjälp att få i form av en bodelningsförrättare som kan gå igenom allting på ett neutralt sätt och som kan bistå er vid denna process.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *