Persienner är ett bra val för studenter i Lund

Då Lund är en stad som rymmer många studenter i och med att det finns ett stort Universitet så finns det där väligt olika typer av boenden. Det finns det naturligtvis även i andra städer; men just Lund skiljer sig mycket från mängden just tack vare dessa studenter och behoven som dessa i regel har. Tänker man sig en genomsnittlig student så kan man säga att denne har ganska dålig ekonomi, att han har ett stort behov att privatliv och att den stora delan av tiden antingen spenderas i en skolsal eller med näsan tryckt i en bok.

Kraven på bostad blir således ganska låg och här räcker det ofta med ett enkelt rum i en korridor där man delar kök med andra studenter. I detta rum krävs det dock att man inte blir störd, man befinner sig trots allt i Lund av en anledning som går ut på att fullfölja den utbildning man valt, eller hur?

Kraven på att ljudnivån är låg blir därför viktig för en student i Lund och här måste alltså väggar- och dörrar vara isolerade och täta för att släppa igenom sig minimalt med ljud. Detta är nummer ett och om vi ser till det nadra så handlar det om ljusinsläppet; en student måste ha bra persienner i sitt studentrum för att fullt ut kunna koncentrera sig på sina studier utan att solen skiner in. Persienner i Lund blir således viktigt och fyller dessutom en funktion i att stänga ute blickar från förbipasserande studenter eller andra personer boende i samma område.

Studenter i Lund har sina persienner neddragna

Ett typiskt hus för studenter – oavsett om det är beläget i Lund, Uppsala, Umeå eller någon annan stad där många studerande bor – brukar nämligen ligga ganska tätt inpå hus som finns där av samma anledning; att inhysa studenter och detta täta byggande av dessa hus medför att persienner blir väldigt nödvändiga.

Man måste som student i exempelvis Lund ha sina persienner neddragna helt enkelt för att grannhusen ligger så nära att de tillåter full insikt. Går man förbi ett studenthus i Lund så kommer man säkerligen att upptäcka att nio av tio lägenheter har sina persienner neddragna – både som skydd mot solen och som skydd för grannararnas insyn; enbart för att ge sig själv bästa chansen till att fullt ut kunna koncentrera sig på sina studier.

Liknande fenomen kan man även se i Stockholm men där handlar det om att alla som bor i tätbebyggda områden har persienner neddragna och inte bara studenter som fallet är i Lund. Stockholm är ju nämligen unikt på det sättet att man måste bygga husen tätare varandra av den anledningen att alla ska kunna ha någonstans att bo; något som alltså leder till en minskad chans till privatliv. Där drar man ner sina persienner i syfte att skaffa sig ett andrum och en chans att få ett privatliv – i Lund blr det mer för att kunna sköta sina studier på bästa sätt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *