En man som heter Ove flyr till garaget

Du har kanske läst Fredrik Backmans succéroman “En man som heter Ove”. Eller så har du sett filmen. Få karaktärer har snabbt tagit plats i våra hjärtan så mycket som just Ove. Kanske är det för att han får oss att skratta. Kanske är det för att han får oss att gråta. Eller så sätter Ove fingret på något som är på väg att försvinna. En typ av man från en äldre generation som snart inte finns längre. Något som vi tycker är svenskt.

Ove kör Saab och kan inte tänka sig något annat. Han kan acceptera att grannen kör Volvo, men när grannen byter till ett utländskt bilmärke blir det symbolen för hur de två vännerna växer isär och osämjan bryter fram.

De här männens karaktärer formas förstås under den tid då Saab verkligen var svenskt. I dagens globala företagsfusioner skulle Ove knappast kunna födas och överleva. Eller skulle han det ändå? Även om Saab har gått i konkurs och inte tillverkar personbilar i Sverige längre så skulle Ove ändå ha kontroll över sin gamla Saab och sitt välskötta garage. Han skulle vara missbelåten, men han skulle leva. Och vem har sagt att livet ska vara roligt?

Rycka i garageporten – en morgonrutin

När Ove genomför sin hårt styrda morgonrunda i kvarteret är det bland annat garageportarna som inspekteras. Inte bara hans egen. Utan alla grannarnas. Med stor och van hand inspekterar han att alla bilägare gjort sin plikt och låst trädörrarna till sina garageportar i radhuslängorna. Just där och då, vid garageportarna blir han så verklig för läsare och filmtittare. En man som heter Ove som själv tar på sig rollen att kontrollera ordning och reda. En man som finner trygghet i sin bil och att den är inlåst. En man som kanske brukar fly till garaget när det där livet som inte är så roligt blir för jobbigt.

Garageporten blir en dörr mellan verklighet och tillflykt. Det är nog ingen slump att en av de roligaste filmscenerna utspelar sig i just garaget. Här har garageporten fått en viktig roll. Vi får se hur Ove, som nu har blivit en lokal hjälte när han räddat en suicid tågpassagerare från att dö på spåret, smiter undan uppmärksamheten efteråt. Lokaltidningens reporter vill prata med Ove och söker upp honom i just garaget. Men Ove är som vanligt ovillig och lyckas komma undan reportern genom att lura in henne bakom en stängd garageport! Hon förstår först inte hur hon ska komma ut. Hon är ju en modern människa och inte en man som heter Ove.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *