Att flytta hemifrån

Att flytta hemifrån kan för många vara en frigörande upplevelse som de minns hela livet. Känslan av att vara härskare över sina egna domäner och komma och gå som man själv önskar utan att ta hänsyn till familjen är något som många yngre människor drömmer om.

Äntligen får man bestämma över sig själv gällande allt från mat och övriga inköp till inredning och städning. Dock är man inte fri från ansvar bara för man lämnar familjehemmet och skaffar en egen lägenhet. Då är det helt plötsligt grannar och bostadsrättsföreningar som man måste ta hänsyn till istället, och det är inte säkert att det alltid är det lättaste att göra. Då kan det vara bra att ha lite koll på saker som man bör tänka på i en ny bostad.

Här nedan listar vi några exempel som kan vara bra att ha i åtanke när du planerar ditt nya liv i din nya lägenhet.

1. Håll koll på ljudnivån.

Försök tidigt få en känsla över hur pass lyhört det är i din nya bostad och anpassa dig efter det. Det kan vara en smart taktik att inte bomba på med extremt hög musik i början utan ta det gradvis och se hur det känns i fastigheten och hur du själv upplever ljud från andra lägenheter. Självklart får du ha fest ibland men du måste ändå alltid visa hänsyn till grannarna. Till exempel genom att skriva en lapp i trapphuset som informerar om festen och om hur länge ni tänkt hålla på. Lämna även gärna ditt nummer så att de kan höra av sig om de upplever att de blir störda.

2. Betala hyran i tid

Se till att du alltid betalar hyran i tid. Händer det någon gång att du inte har pengar när hyran ska betalas är det viktigt att du direkt kontaktar din hyresvärd och ber om ett uppskov. Ju mer punktlig du varit med hyresbetalningarna innan, desto större chans att värden beviljar ett uppskov.

3. Se över ditt kontrakt

Många som flyttar hemifrån har ofta ett andrahandskontrakt på sitt första boende. Var noggrann när du läser genom kontraktet och se vad du har för skyldigheter och rättigheter. Om ingen uppsägningstid angetts i kontraktet gäller 3 månader som standard för tillsvidarekontrakt.

4. Renoveringsfond

Ta reda på om din hyresrätt eller bostadsrätt har en renoveringsfond. Där kan du få hjälp med bidrag till mindre renoveringar som målning, golvbyte, byte av dåliga vitvaror samt fönstertätning.

Behöver du hjälp med flytten? Vänd dig till http://www.flyttfirmanstockholm.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *